Każdy przedsiębiorca, który oferuje usługi gastronomiczne, jest zobowiązany do podania swoim klientom świeżej żywności. Aby tak było, konieczne jest bezpiecznie przechowywanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach termicznych. Niektóra żywność, taka jak warzywa bądź nabiał, wymaga składowania w temperaturze nieprzekraczającej 4-7͒ C, zaś dla produktów mrożonych istotne jest zachowanie warunków magazynowania w granicy -18͒ C. Przestrzeganie tych wszystkich norm jest możliwe dzięki wydzieleniu dla przechowywanej żywności specjalnego pomieszczenia termoregulacyjnego – czyli chłodni. Wówczas niezwykle ważnym wyposażeniem jest agregat chłodniczy, gwarantujący utrzymanie środowiska magazynującego w odpowiednio chłodnym klimacie. W dzisiejszym wpisie przybliżymy działanie tego zmyślnego urządzenia i podpowiemy, w jaki sposób dokonać montażu oraz co sprawia, że koszty eksploatacyjne nie są takie wysokie.
Proces chłodzenia
W przypadku agregatów chłodniczych proces obniżenia temperatury powietrza przebiega w podobny sposób jak w klimatyzacji. Czynnikiem chłodniczym jest wówczas freon, czyli związek fluoru, chloru i węgla. Cykl działania agregatu rozpoczyna się w parowniku, gdzie panuje niskie ciśnienie i temperatura. Wówczas czynnik chłodniczy pobiera energię z wypełnionego ciepłem pomieszczenia i pod jej wpływem zaczyna parować. W dalszej kolejności freon zostaje zassany przez sprężarkę, gdzie jest poddany podwyższeniu ciśnienia. Trafiając do skraplacza czynnik chłodniczy ulega skropleniu, oddając tym samym całą zgromadzoną podczas procesu energię… Jednak to nie koniec jego wędrówki. Ochłodzony freon ponownie trafia do parownika poprzez element dławiący, odpowiadający za powtórne obniżenie ciśnienia i tym samym obniżenie temperatury. Na samym końcu procesu wentylator wypycha ochłodzone powietrze na zewnątrz agregatora. Cały cykl ulega wówczas powtórzeniom, dopóki temperatura chłodzonego pomieszczenia nie osiągnie docelowej wysokości.
Prawidłowe umieszczenie i montaż agregatu chłodniczego
Rozplanowując układ chłodni w swoim przedsiębiorstwie należy wziąć pod uwagę kilka istotnych czynników. Istotną rolę odgrywa rozmieszczenie powierzchni przechowujących z zachowaniem niewielkich odstępów względem siebie, ścian oraz podłoża. Produkty, po które sięga się najczęściej, powinny zostać umieszczone najbliżej wejścia chłodni, aby ułatwić ich wyjęcie i zminimalizować ryzyko narażenia pomieszczenia na wzrost temperatury. Dokonując wszelkich pomiarów warto się zastanowić gdzie najlepiej umieścić serce chłodni – czyli agregat chłodniczy. Odpowiedź jest całkiem prosta. Najrozsądniejszym miejscem jest najbardziej oddalona od wejścia ściana – tam należałoby zamontować układ chłodniczy na wysokości, która nie utrudni przechowywania produktów. Warto przy okazji zaznaczyć, że towar powinien być magazynowany w chłodni w rozsądnych ilościach. Przepełnienie pomieszczenia będzie wówczas prowadziło do utrudnienia pracy agregatu, co za tym idzie – nie utrzymania stałej temperatury. Zabierając się za montaż tego ważnego dla prowadzenia biznesu urządzenia warto jest poprosić o pomoc specjalistów. Nieprawidłowe zamontowanie układu chłodniczego może bowiem nieść za sobą nieprzyjemne konsekwencje w postaci drogich napraw bądź zepsuciu przechowywanych produktów.
W jaki sposób agregat chłodniczy oszczędza energię?
W miejscach, w których przechowywana jest żywność bądź produkty wymagające odpowiednio niskiej temperatury, konieczne jest utrzymanie optymalnych warunków magazynujących 24h na dobę. Niejeden przedsiębiorca złapałby się za głowę, myśląc o kosztach utrzymania działających non stop agregatów chłodniczych. Z tego względu te niezbędne dla wielu branż urządzenia zostały wyposażone w termostat. Rozwiązanie to pełni funkcję regulującą temperaturę pomieszczania poprzez wyczuwanie zmian w ciśnieniu. Gdy temperatura wewnątrz komory urządzenia chłodniczego spada, wówczas termostat rozłącza działanie agregatu, a pomieszczenie ulega naturalnemu ogrzaniu. W momencie wzrostu temperatury, układ chłodniczy zostaje automatycznie włączony i w ten sposób klimat chłodni ulega stałej kontroli bez nadmiernego wykorzystywania energii.